Sofia gaat cultureel: kasteel Peles, vesting Tsarevets en de Execution Rock

Even terug in de tijd. Sofia had nog niet eerder verteld over haar culturele en historische uitjes naar twee kastelen in het Oostblok. In Roemenië heeft ze drie nachten gespendeerd in Sinaia, een vakantieoord in Roemenië waar men met een gondola omhoog kan in het Bucegigebergte en het beroemde kasteel Peles kan verkennen. Waarom heeft ze dit niet eerder vermeld? Kuch kuch, Sinaia was niet mijn meest favoriete bestemming van mijn reis. Integendeel, ik vond het er vreselijk. Sinaia staat bekend als ‘parel van de Karpaten’, dit trekt veel mensen. En waar veel mensen zijn, zijn veel ondernemers met dollartekens in de ogen. Het was dus allemaal super commercieel en het uitje met de gondola naar tweeduizend meter hoogte staat in mijn geheugen gegrift als onplezierigste dag van deze reis. Als sardientjes in een blik werden we naar boven gehesen. Even terzijde: Sofia kan soms enigszins overdrijven. Ik wil er verder niet over praten. Vooruit dan maar. Laten we het dan maar hebben over het kasteel.

Kasteel Peles in Roemenië

Ook hier was het druk, maar ja, wat wil je ook, dit is het beroemdste kasteel van Roemenië. Het is gebouwd tussen 1875 en 1883 en deed dienst al zomerresidentie voor de koninklijke familie. De pracht en praal van het gebouw kwam me al snel de neus uit. Van alle landen uit Europa hadden ze inspiratie opgedaan en dit is met veel kitsch overgebracht op de vertrekken van het kasteel. Deze hadden allemaal een eigen thema, van Moors tot Frans en van Turks tot Florentijns. De bouw van het kasteel was voor die tijd erg modern: er is een centrale verwarming en zelfs een centrale stofzuiginstallatie gefabriceerd. Nog een interessant detail: ex-koning Michaël I (overleden eind 2017) heeft vanaf 2008 nog een tijd gewoond in het kasteel. De toeristen liepen dus kans om hem tegen het lijf te lopen tijdens een bezoek.

Amusanter vond Sofia de vesting van Tsarevets in Bulgarije. Het is gesitueerd in Veliko Tarnovo, dat in 1186 de hoofdstad werd van het Tweede Bulgaarse Rijk. Meer dan twee eeuwen is Tsarevets het belangrijkste fort geweest van Bulgarije. Aan het einde van de veertiende eeuw is het veroverd door het Ottomaanse Rijk en hield het Tweede Bulgaarse Rijk op te bestaan.

De muren en een verdedigingstoren van Tsarevets, de Bulgaarse vesting

De muren van de vesting hebben een dikte tot wel drieëneenhalve meter en omgeven zo’n vierhonderd woongebouwen, tweeëntwintig kerken, vier kloosters, een paleis en een patriarchaat. Echter alleen het paleis en het patriarchaat zijn nog te herkennen; van de rest is enkel nog de omtrek te zien. Ook interessant is de ‘Execution Rock’, dit is een uitsteeksel boven de rivier waar men verraders van af duvelde. Ik ben er stiekem even op gerold – dat mag eigenlijk niet, maar ik heb alles over voor mijn fans die natuurlijk een foto verwachten van mij op zo’n spectaculaire rots met een rijke en grimmige historie. En zoals deze fans kunnen lezen, heeft Sofia de Execution Rock overleefd. Misschien ben ik wel de eerste in de geschiedenis, ik zou beroemd moeten zijn!